Међународни дан Рома у Баранди

,,Није злато све што сија, већ човек без предрасуда...''

m5
m1 m3 m4 m2

                Ученици и наставници Издвојеног одељења ,,Олга Петров'' из Баранде обележили су Међународни дан Рома у петак 8. априла 2022. године.

                Светски дан Рома установљен је 1990. године на четвртом ромском конгресу Међунардне ромске уније (ИРУ) у Сероцку, Пољској у знак сећања на први Међународни конгрес Рома, који је одржан 1971. године у Лондону. На том првом међународном окупљању установљени су ромска химна „Ђелем, ђелем“ (,,Ишао сам, ишао’’), као и застава плаво-зелена двобојница са црвеним точком у средини.

                Јавни час, који је одржан у биоскопској сали, започет је информисањем ученика о познатим Ромима. Иако су за краља рока Елвиса Прислија, славног сликара Пабла Пикаса, или глумца Чарлија Чаплина многи чули, ипак мало ко зна да сви они имају ромско порекло.

                На нашим просторима музичка сцена је богатија захваљујући музичарима као што су били Шабан Бајрамовић или Уснија и Есма Реџепова. Златан Ибрахимовић, љубитељима фудбала добро познат по својим спортским успесима, поред босанске има и ромске крви.

                Свакако неизоставан део једне овакве прославе је и химна ,,Ђелем, ђелем''. Пошто ромски нема јединствени књижевни језик, постоје различите верзије текста...Ученици четвртог разреда су уз помоћ наставника превели и прочитали верзије ове химне на ромском, српском, енглеском, руском, румунском и италијанском језику.

                Оду Ромима је испевао Мика Антић у збирци ,,Гарави сокак'', чије су стихове ученици петог разреда рецитовали.

                Публику је увеселила и плесна тачка уз нумеру Здравка Чолића ,,Чаје шукарије''.

                Погледавши кратак филм ,,Упознај, не суди!'', деца су јасно дошла до поенте. ,,Националност није карактерна собина. Роми су наши суграђани. Упознај, не суди!''

                Стереотипи и предрасуде нису урођени, а правилна едукација од најранијег узраста је противлек дискриминаторном понашању.

                                                                                                                                                                                                    Колектив школе

Бројач посета

824298

Јавне набавке

Календар

No event in the calendar
пон уто сре чет пет суб нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31