prvaci123

                        Препоруке за родитеље/старатеље будућих првака

          Драги родитељи/старатељи,

          Дошло је време да и Ваше дете крене у први разред. Верујемо да Вам је период одрастања вашег детета до сада брзо прошао, да сте пружили детету довољно љубави и пажње и да је оно сада спремно за обавезе које га очекују у првом разреду. С обзиром на то да су деца била укључена у предшколски систем образовања и васпитања, активности и обавезе које следе не би требало да изазивају посебну узнемиреност.

Како би се проценило у којој мери је дете спремно за полазак у школу, психолог/педагог врши тестирање при којем се испитује емотивна, социјална и интелектуална зрелост детета:

-Емотивна зрелост подразумева колико је дете самостално, односно, колико је спремно да буде одвојено од породице како би похађало наставу.

-Социјална зрелост подразумева у којој мери је дете спремно да ступа у контакт са непознатим људима и да са њима проводи одређено време.

-Интелектуална зрелост подразумева  у којој мери је дете спремно да стекне нова знања и на који начин.

Процедура тестирања:

-Потребно је да родитељ/старатељ доведе дете на тестирање, у унапред договорено време.

-Психолог/педагог се упознаје са дететом, након чега следи тестирање.

-За то време, родитељ/старатељ попуњава упитник у другој просторији.

-Након тестирања дете црта своју породицу а психолог/педагог обавља разговор са родитељем/старатељем и обавештава га како се дете понашало за време тестирања и како је само тестирање прошло.

          Важно је истаћи да ово није тест интелигенције и да не постоје одговори којима родитељи/старатељи треба унапред да науче децу како би оставила што бољи утисак. Такође је важно напоменути да дете не треба да зна да чита и пише како би радило тест. Није потребна посебна припрема детета за тестирање. Важно је разговарати са дететом, објаснити му шта га очекује и пружити му подршку ради стицања сигурности.

          Препорука је, уколико дете покаже интересовање за читање и писање, као и друге креативне и стваралчке активности, да га родитељи/старатељи усмере и подрже у развијању наведених способности.                                                                                                                                   Педагошко-психолошка служба школе                                     ОШ „Доситеј Обрадовић“ Опово

 

 

 

824303
No event in the calendar
пон уто сре чет пет суб нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31